ΠΕΡΙΟΧΗ

Μέσα στην Παλιά Πόλη και δίπλα στο Κέντρο των Χανίων

Η Παλιά Πόλη Χανίων απλώνεται γύρω από το ενετικό λιμάνι (Παλιό λιμάνι) περιλαμβάνει τις συνοικίες Τοπανάς, Εβραϊκή, Σιντριβάνι, Πλάζα και Καστέλι. Ο χαρακτήρας της περιοχής είναι ιδιαίτερος καθώς τα κτίρια είναι διατηρημένα οικοδομήματα ενετικής, οθωμανικής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Κατά την Τουρκοκρατία, στο δυτικό μέρος της πόλης ζουν οι Χριστιανοί και την περιοχή την ονόμασαν οι Τούρκοι “Top Ηane” (οπλοστάσιο), εξαιτίας της ύπαρξης της βενετσιάνικης αποθήκης πυρομαχικών στο τέλος της οδού Θεοτοκοπούλου. Το όνομα της γειτονιάς της Παλιάς Πόλης των Χανίων έχει διασωθεί μέχρι και σήμερα (Τοπανάς).

Το τέλος της τουρκικής κατοχής δίνεται από την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να τεθεί η Κρήτη σε καθεστώς Διεθνούς Κατοχής. Σε αυτήν την περίοδο, στην αριστοκρατική χριστιανική συνοικία του Τοπανά εγκαθίστανται τα προξενεία των Ευρωπαϊκών χωρών.

Το κτίριο του Consolato πριν περιέλθει στα χέρια της οικογένειάς μας, είχε χρησιμοποιηθεί ως προξενείο της εποχής. Από την ιστορικότητα του κτιρίου, εμπνευστήκαμε το όνομα του ξενοδοχείου μας καθώς Consolato σημαίνει προξενείο και τιμά τον αριστοκρατικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής και των κατοίκων της.

Το Παλιό Λιμάνι των Χανίων ή αλλιώς το ενετικό λιμάνι στα Χανιά, κτίσθηκε, όπως προδίδει και το όνομά του από τους Ενετούς, την περίοδο που είχαν την Κρήτη ως αποικία τους.

Έκτοτε έχει επισκευασθεί κατά κύριο λόγο την εποχή της Αιγυπτιακής κυριαρχίας κατά την οποία πήρε και ο Φάρος του λιμανιού το χαρακτηριστικό σχήμα μιναρέ που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Έλεγχος Διαθεσιμότητας

1
1 1